تولید و کیفیت

کیفیت صمغ دانهدر این مجموعه کلیه تجهیزات استفاده شده در تولید صمغ‎ها، از جنس استیل ضد زنگ (stainless steel 316) و یا پلی‎پروپیلن (food grade) بوده که به آسانی قابل شستشو و تمیزکاری می‎باشند.

روند کلی تولید صمغ به شرح زیر است:

بوجاری

دانه‎ها پس از دریافت بوجاری شده و شستشو می‎شوند.

استیپ یا غوطه‎وری

فرآیند استیپ دانه‎های کامل، در یک مخزن استنلس استیلِ (۳۱۶) مجهز به همزن، تحت شرایط معینی از نظر دما، زمان، pH، نسبت حلال به دانه، دور همزن و .. صورت گرفته و این شرایط برای هر یک از انواع دانه‎ها متفاوت است. حلال مورد استفاده نیز آب مقطر آزمایشگاهی با خلوص بالا می‎باشد.

عصاره‎گیری

برای انجام عصاره‎گیری از یک سیستم الکترومکانیکیِ مجهز به فیلتر استیل بهره گرفته شده، به‎گونه‎ای که عصاره‎های صمغ به‎صورت گزینشی (selectivity) از دانه‎های کامل جداسازی می‎شوند.

فیلتراسیون

به‎منظور جداسازی هرگونه ذرات جامد احتمالی، عصاره‎های صمغِ حاصل از مرحله قبل تحت فیلتراسیون قرار گرفته و وارد خشک‎کن می‎گردد.

خشک کردن

در حال حاضر جهت خشک کردن عصاره‎های تصفیه شده صمغ‎ها، از جریان هوای گرم (دمای ۶۵-۴۵ درجه سانتی‎گراد) استفاده می‎شود.

آسیاب و الک

فیلم‎های خشک شده صمغ‎ها تحت آسیاب قرار گرفته و الک (اندازه ذرات ۲۵۰ میکرون) می‎شوند.

انبارسازی

پودر صمغ‎های حاصله در جای خشک و خنک و به دور از نور آفتاب نگهداری می‎گردد.

بسته‎بندی

صمغ‎ها به‎شکل پودری در اوزان ۲۵ گرمی و ۵۰ گرمی و در قوطی‎های پلمپ‎دار دارویی بسته‎بندی و عرضه می‎گردند.

 در مجموع بایستی اظهار داشت که فرآوری دانه‎ها و تولید صمغ به‎گونه‎ای است که محصول بدست آمده عینا همانند محصول صمغی است که طی فرآیندهای متداول آزمایشگاهی (بیان شده در مقالات و منابع) تولید می‎گردد.

آنالیز شیمیایی

آنالیز شیمیایی صمغ‎های عرضه شده توسط این مجموعه در جداول زیر قابل مشاهده است:

صمغ خام دانه ریحان

ترکیب شیمیاییمقدار (درصد وزنی/وزنی)
رطوبت (آون 105 درجه سانتی‎گراد)5 - 4
پروتئین (با ضریب 6/25)5 - 3
چربی2 - 1
کربوهیدرات کل (با اختلاف)85 - 77
خاکستر11 - 7

صمغ خام دانه شاهی

ترکیب شیمیاییمقدار (درصد وزنی/وزنی)
رطوبت (آون 105 درجه سانتی‎گراد)5 - 3
پروتئین (با ضریب 6/25)8 - 4
چربی4 - 2
کربوهیدرات کل (با اختلاف)75 - 65
خاکستر18 - 16

صمغ خام دانه مرو

ترکیب شیمیاییمقدار (درصد وزنی/وزنی)
رطوبت (آون 105 درجه سانتی‎گراد)4 - 2
پروتئین (با ضریب 6/25)12 - 10
چربی4 - 2
کربوهیدرات کل (با اختلاف)76 - 68
خاکستر12 - 10

صمغ خام دانه قدومه شهری

ترکیب شیمیاییمقدار (درصد وزنی/وزنی)
رطوبت (آون 105 درجه سانتی‎گراد)5 - 3
پروتئین (با ضریب 6/25)5 - 3
چربی4 - 2
کربوهیدرات کل (با اختلاف)78 - 70
خاکستر16 - 14

صمغ خام دانه قدومه شیرازی

ترکیب شیمیاییمقدار (درصد وزنی/وزنی)
رطوبت (آون 105 درجه سانتی‎گراد)5 - 4
پروتئین (با ضریب 6/25)3 - 1
چربی3 - 2
کربوهیدرات کل (با اختلاف)88 - 82
خاکستر7 - 5

صمغ خام دانه بالنگو

ترکیب شیمیاییمقدار (درصد وزنی/وزنی)
رطوبت (آون 105 درجه سانتی‎گراد)4 - 2
پروتئین (با ضریب 6/25)5 - 3
چربی4 - 2
کربوهیدرات کل (با اختلاف)77 - 69
خاکستر18 - 16

پوسته اسفرزه با خلوص 98 درصد (.Plantago ovata Forsk)

پارامترآنالیز شیمیایی
رطوبت% 10.31
خاکستر کل% 1.86
خاکستر نامحلول در اسید% 0.13
ماده خارجی سبک% 0.50
ماده خارجی سنگین% 0.20
حجم تورم50ml/gm