كتيرا يا تراگاكانت (Tragacanth) از جمله صمغهای تراویده (Exudate) بوده كه به صورت خودبهخودي يا با ايجاد خراش از شاخه ها و تنه برخی از گونههای گياه گون (Astragalus Spp) خارج مي شود. بوته گياه کتيرا با ارتفاعي بين ۰/۱ تا ۱ متر در نواحی مرتفع و صحراهاي ايران، ترکيه، عراق، سوريه، لبنان، افغانستان، پاکستان و روسيه يافت ميشود. ايران بزرگترين تولیدکننده و صادر كننده صمغ كتيرا در جهان بوده و کتيراي ايراني داراي بالاترين کيفيت در بين کتيراهاي توليد شده در کشورهاي همسايه است. کتيراي ايراني در ۱۱ رده گوناگون شامل ۵ رده نواری (Ribbon Grade) و ۷ رده پرک (Flake Grade) براي فروش و صادرات دستهبندی ميشود. کتیرای نواري داراي رنگ شفاف و نوع پرک تيره رنگ است.
کتیرا از نظر ساختار شيميايي صمغي پلیساکاریدی و آنیونی با وزن مولكولي بالاست كه از دو بخش محلول (تراگاكانتين) و نامحلول (باسورين) در آب تشكيل شده است. مقادیری نمکهاي کلسيم، منيزيم و پتاسيم و اندکي پروتئين نیز در ساختار کتیرا وجود دارد. ساختار شيميايي صمغ كتيرا موجب ايجاد خواص کاری ویژهای در آن شده است. قابليت ايجاد گرانروي بالا در غلظتهاي كم، خاصيت امولسيفايري و مقاومت در برابر اسيد و حرارت از جمله اين ويژگيهاست كه استفاده از آن را به عنوان پايداركننده، امولسيفاير و قوامدهنده در فرمولاسيون مواد غذايي و دارویی رايج كرده است. از جمله كاربردهاي اين صمغ در صنعت غذا ميتوان به استفاده از آن جهت بهبود ويژگيهاي رئولوژيكي و بافتي انواع سس سالاد، فيلينگها، كيكها، نوشيدنيها، ژلهها و دسرها اشاره کرد.